czwartek, 23 maja 2019

Wiśniowy sernik na zimno z wiśniami

Mam dziś pyszny deser, puszysty, mięciutki, aromatyczny, rozpływający się w ustach.
Ja do swojego sernika użyłam ostatnich wiśni mrożonych, a Wy używajcie jakie macie, mogą być ze słoika w cukrze, mogą być mrożone, mogą też być świeże.
Sernik smakuje wyśmienicie i jest idealny na przyjęcia, uroczystości czy do zjedzenia z przyjaciółmi przy kawie, herbacie lub czystku.
Sernik na zimno, mega wiśniowy.



Składniki: tortownica 24 cm

  • 600 g wydrylowanych wiśni
  • 1 galaretka przeźroczysta cytrynowa
  • 200 ml wody
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 600 g naturalnego serka śmietankowego
  • 300 g serka naturalnego homogenizowanego
  • ok. 100 g ciemnych herbatników Petit Beurre Blacky


Przygotowanie sernika:

  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim herbatniki, w przerwy między nimi włożyłam herbatniki pokruszone.
  • Całe dno ma być pokryte herbatnikami.
  • Galaretkę rozpuściłam w 200 ml wrzącej wody, odstawiłam do wystudzenia.
  • Żelatynę zalałam 1/3 szklanki wody i odstawiłam do napęcznienia, potem podgrzałam i rozpuściłam.
  • Śmietankę ubiłam na sztywną pianę.
  • Ser włożyłam do miski, dodałam ksylitol i zmiksowałam na gładką masę.
  • Połowę wiśni zmiksowałam na gładką papkę i połączyłam z serem.
  • Teraz do masy serowej wmieszałam delikatnie ubitą śmietankę.
  • Jak masa była jednolita dodałam stygnącą galaretkę i rozpuszczoną żelatynę, wymieszałam.
  • Masa dość szybko tężeje wiec trzeba szybko się nią zajmować.
  • Na dno wylałam 1/3 masy, ułożyłam 1/3 z pozostawionych wiśni, znowu 1/3 masy i 1/3 wiśni.
  • Na koniec reszta masy i reszta wiśni, powciskałam je w masę.
  • Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Byszewach

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger