wtorek, 28 maja 2019

Orkiszowe bułki z biboszem

W terminologii piekarskiej bibosz to zaparka z gorącej wody i czerstwego chleba.
Potem tą zaparkę łączy się z pozostałymi składnikami aby wyrosły pyszne i zdrowe buły.
Idealnie nadadzą się na II śniadanie do szkoły czy pracy, polecam gorąco.
Bułki z orkiszu na zaparce z chleba.

Składniki:
Zaparka - bibosz:
  • 12 g mąki żytniej razowej
  • 12 g startego suchego chleba
  • 80 g wrzącej wody
  • 8 i 1/2 g soli g soli
Ciasto właściwe :
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 20 g mąki orkiszowej razowej
  • 140 ciepłej wody
  • 4 g świeżych drożdży
  • cała zaparka
  • pół łyżeczki melasy z granatów
  • 20 g oliwy z oliwek

Przygotowanie zaparki:
  • Chleb starłam na tarce, dodałam wrzącą wodę, sól i mąkę i wymieszałam dokładnie.
  • Odstawiłam bibosz na 5 minut aby napęczniał.
Przygotowanie bułek:
  • Do misy robota wsypałam mąki, dodałam pokruszone drożdże, wlałam ciepłą wodę, oliwę i bibosz, dodałam melasę i dokładnie wymieszałam.
  • Potem wyrabiałam 10 minut przy użyciu robota kuchennego.
  • Można wyrabiać ręką ale wtedy należy maczać rękę w wodzie - ciasto nie będzie się lepiło - nie dosypujcie mąki bo bułki będą bardzo zbite.
  • Potem odstawiłam ciasto na 2 godziny do wyrastania, co 30 minut składałam ciasto czyli bez wyjmowania z miski rozciągałam ciasto i składałam do środka i tak na cztery strony świata.
  • Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyłam na omączony blat i delikatnie zagniotłam, podzieliłam ciasto na 8 części, uformowałam podłużne bułki, ciasto jest dość luźne.
  • Ja swoich bułek nie ważyłam i nie są równe, możecie jednak zrobić 8 równych bułeczek.
  • Ułożyłam bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką i odstawiłam na 30 minut do wyrastania.
  • Można je ułożyć pomiędzy fałdy ścierki i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół a wewnątrz umieściłam w nim foremkę z wodą.
  • Piekłam bułki z parą przez 15 - 18 minut, można piec bułki również na kamieniu.
  • Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa kamienica na ul Piotrkowskiej 106 w Łodzi

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger