Omlet jest puszysty, pożywny, pachnący latem i lasem, idealny na poranny posiłek.
Zachęcam do spróbowania.
Pieczarkowy omlet śniadaniowy.
Składniki:
- 100 g pieczarek
 - 1 mała cebula
 - ok. 10 cm kawałek kiełbasy z gęsią lub ulubionej
 - 1 łyżka oleju
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - 3 jaja
 - sól morska
 - 2 łyżki posiekanej bazylii
 
Przygotowanie śniadania:
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
 - Kiełbasę pokroiłam w plastry.
 - Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
 - Posiekałam bazylię.
 - Jaja rozkłóciłam widelcem z solą.
 - Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam na nim cebulę, potem dodałam kiełbasę, chwilę smażyłam i wrzuciłam na patelnię pieczarki.
 - Smażyłam aż pieczarki się zrumieniły, posoliłam, wymieszałam i zdjęłam z patelni.
 - Na patelni rozgrzałam masło klarowane, wlałam napowietrzone jaja, smażyłam na średnim ogniu aż lekko podrósł.
 - Wtedy na górę omletu włożyłam podsmażone pieczarki z kiełbasą, nakryłam pokrywka i smażyłam aż brzegi omletu się przyrumieniły.
 - Zsunęłam na talerz i posypałam grubo bazylią.
 
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
| Zabytkowa kamienica w Chmielniku | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.