sobota, 4 maja 2019

Marokańskie tagine z ryby

Tagine to zarówno naczynie do gotowania jak i potrawa gotowana w tymże naczyniu.
Teraz jednak tagine nie tylko przygotowywane jest w tym naczyniu.
U mnie danie przygotowane na patelni.
Danie jest aromatyczne, delikatne a ryba znakomita, polecam do spróbowania.
Tagine z ryby z Maroka.


Składniki: 4 porcje

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • duża szczypta szafranu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1 i 1/4 szklanki bulionu rybnego
  • 500 g filetów z dorsza czarnego - czarniaka
  • 50 g zielonych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka pokrojonej cytryny kiszonej
  • 3 łyżki posiekanych listków kolendry
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • kasza kuskus do podania


Przygotowanie tagine:

  • Cebulę obrałam i posiekałam.
  • Rybę umyłam i osuszyłam, pokroiłam w dużą kostkę 3 cm.
  • Posiekałam cytrynę, osączyłam oliwki.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam na niej cebulę ok. 10 minut aż zmiękła ale nie zrumieniła się.
  • Teraz na patelnię włożyłam szafran, cynamon, mieloną kolendrę, kminek, kurkumę i smażyłam jeszcze 30 sekund.
  • Dodałam pomidory i  bulion rybny, wymieszałam a potem dusiłam pod przykryciem przez 15 minut.
  • Zdjęłam pokrywkę i gotowałam jeszcze przez 25 minut.
  • Do sosu włożyłam teraz kawałki ryby, delikatnie aby się nie rozpadła, nakryłam pokrywka i gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Na koniec dodałam oliwki, kiszoną cytrynę, kolendrę, delikatnie przemieszałam.
  • Podałam z kaszą kuskus.


Smacznego.
Danie kuchni marokańskiej.
"Podróże małe i duże"
Zespół parkowy przy dworku Marii Konopnickiej w Bronowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger