piątek, 10 maja 2019

Fusilli w sosie bobowym

Dziś robimy szybki, pyszny, pożywny obiad.
Użyłam tutaj fusilli - świderki - buraczkowego ale doskonale sprawdzi się zwykły makaron.
Obiad znakomity na talerzu więc zapraszam gorąco.
Świderki z sosem bobowym.


Składniki:

  • 250 g makaronu fusilli buraczkowego
  • 2 szklanki bobu mrożonego lub świeżego
  • 100 g bekonu
  • 2 średnie pory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony


Przygotowanie makaronu:

  • Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
  • Po odcedzeniu włożyłam go do garnka i trzymałam w cieple.
  • W garnku zagotowałam wodę a do wrzącej wrzuciłam bób, gotowałam 5 minut, odcedziłam, obrałam.
  • Bekon pokroiłam w drobna kostkę, pora umyłam, oczyściłam i pokroiłam w drobną kostkę.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam bekon i pora, smażyłam jakieś 8 - 10 minut.
  • Wlałam do garnka śmietankę, skórkę otartą z cytryny i gotowałam 2 - 3 minuty.
  • Do śmietanki wrzuciłam bób, doprawiłam solą i pieprzem.
  • Wymieszałam z makaronem.
  • Podałam od razu.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek Józefa Ozgi Michalskiego w Ciekotach

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger