sobota, 11 maja 2019

Czarne żeberka po warmińsku podane z marchwią i ziemniakami

Polskę XVIII wieku całkowicie zdominowała kuchnia , kultura i zwyczaje Republiki Francuskiej.
Wśród potraw jednak nie zapomniano o polskich daniach narodowych.
Gotowano wonne zupy i pieczono soczyste mięsa.
Podstawą były kiełbasy, dziczyzna, wołowina i mięsa duszone.
Dziś zajrzymy do kuchni Warmii i przyjrzymy się pysznemu daniu z tego regionu.
Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo pyszne.
Żeberka wieprzowe z Warmii i marchew z ziemniakami.


Składniki: 5 porcji
Czarne żeberka:

  • 1500 g żeberek wieprzowych 
  • 500 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 - 2 łyżeczki smalcu wieprzowego
  • 1 - 2 cebule pokrojone w plastry
  • sól morska
  • pieprz czarny

Marchew z ziemniakami po mazursku:

  • 300 g marchwi
  • 600 - 700 g ziemniaków
  • 220 ml mleka 
  • 3 liście laurowe
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • pieprz czarny


Przygotowanie żeberek:

  • Śliwki zalałam przegotowaną wodą, aby śliwki były zanurzone i zostawiłam na noc a następnie zmiksowałam na gładką pastę.
  • Żeberka podzieliłam na kawałki i natarłam solą, pieprzem, cząbrem i papryką, skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam na godzinę w chłodne miejsce.
  • Na patelni rozgrzałam smalec i zrumieniłam na nim żeberka ze wszystkich stron.
  • Przełożyłam mięso do rondla a na smalcu zrumieniłam plastry cebuli.
  • Zrumienioną ułożyłam na żeberkach i zalałam zmiksowanymi śliwkami.
  • Dusiłam pod przykryciem przez godzinę a potem zdjęłam pokrywkę i dusiłam jeszcze ok. 30 minut aż sos zgęstniał.
  • Przygotowanie marchwi:
  • Marchew i ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Marchew zalałam mlekiem i 200 ml wody, dodałam liście laurowe i sól do smaku.
  • Gotowałam 10 minut.
  • Dodałam teraz ziemniaki i gotowałam tak długo aż zaczęły się rozpadać.
  • Na patelni podsmażyłam cebulkę.
  • Ugotowane ziemniaki z marchwią odcedziłam i wymieszałam z masłem, cebulą i dodałam świeżo mielony pieprz.
  • Mieszałam aż rozpadające się ziemniaki oblepiły marchewkę.
  • Podałam marchewkę z ziemniakami z żeberkami.

Smacznego.
Przepis z zeszytu Biedronki: "Dumni z tego, co nasze. Ponadczasowa kuchnia polska"
"Podróże małe i duże"
Dworek w Byszewach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger