Jak wszystkie zupy z tej książki tak i ta jest pożywna, smakowita i koniecznie trzeba jej spróbować.
Czemu taka nazwa, nie wiem, nie znalazłam nigdzie wytłumaczenia.
Polecam zupę gorąco, jest pyszna.
Zupa z kalarepy.
Składniki:
- 1500 ml wywaru z kości i warzyw
- 500 g kalarepy
- 2 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 jabłka
- 1 łyżka rodzynków
- 1/2 szklanki śmietany 30 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska do smaku
- pieprz czarny
- 1 łyżka curry w proszku
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie zupy:
- Kalarepę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w paski a marchewkę po obraniu również w paski.
- Kalarepę włożyłam do garnka, zalałam wywarem i gotowałam 10 minut, potem dodałam ziemniaki i marchew a także wsypałam kaszę i gotowałam kolejne 10 minut.
- Jabłka obrałam i pokroiłam w cząstki, włożyłam do gotującej zupy, dodałam rodzynki, gotowałam jeszcze 5 minut.
- Śmietanę wymieszałam z mąką i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Na koniec wsypałam proszek curry, dosoliłam, dodałam pieprzu oraz sok cytrynowy do smaku.
- Wymieszałam z posiekaną natka pietruszki.
Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębskich "Zupy świata"
"Podróże małe i duże"
Dworek Marii Konopnickiej w Bronowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.