poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Zupa z kalarepy "Baletti"

Przepis na zupę pochodzi z książki "Zupy świata" Danuty i Henryka Dębskich.
Jak wszystkie zupy z tej książki tak i ta jest pożywna, smakowita i koniecznie trzeba jej spróbować.
Czemu taka nazwa, nie wiem, nie znalazłam nigdzie wytłumaczenia.
Polecam zupę gorąco, jest pyszna.
Zupa z kalarepy.


Składniki:

  • 1500 ml wywaru z kości i warzyw
  • 500 g kalarepy
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka rodzynków
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka curry w proszku
  • sok z 1 cytryny


Przygotowanie zupy:

  • Kalarepę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w paski a marchewkę po obraniu również w paski.
  • Kalarepę włożyłam do garnka, zalałam wywarem i gotowałam 10 minut, potem dodałam ziemniaki i marchew a także wsypałam kaszę i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Jabłka obrałam i pokroiłam w cząstki, włożyłam do gotującej zupy, dodałam rodzynki, gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Śmietanę wymieszałam z mąką i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Na koniec wsypałam proszek curry, dosoliłam, dodałam pieprzu oraz sok cytrynowy do smaku.
  • Wymieszałam z posiekaną natka pietruszki.


Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębskich "Zupy świata"
"Podróże małe i duże"
Dworek Marii Konopnickiej w Bronowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.