niedziela, 28 kwietnia 2019

Zupa chrzanowa z rzeżuchą

Zrobiłam już kilka zup chrzanowych ale ta jest petardą.
Wyrazisty smak chrzanu, kremowa konsystencja, lekko kwaskowa, lekko pikantna, przepyszna.
Zrobiłam ją na święta ale będę robiła często i polecam gorąco.
Zupa chrzanowa.


Składniki:

  • 1200 ml bulionu lub wywaru z parzenia białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 białe kiełbasy
  • 1 łyżka majeranku
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 5 jaj na twardo
  • ok. 10 cm kawałek korzenia chrzanu lub mały słoiczek gotowego
  • garść rzeżuchy do podania
  • ew. sól do smaku
  • pieprz do smaku


Przygotowanie zupy:

  • Sparzoną kiełbasę pokroiłam w plasterki.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Cebulę i czosnek posiekałam.
  • Boczek pokroiłam w kostkę.
  • Starłam chrzan na tarce o małych oczkach.
  • Jaja ugotowałam, ostudziłam, obrałam i pokroiłam na cząstki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę i czosnek.
  • Do bulionu wrzuciłam ziemniaki, boczek i gotowałam 15 minut aby ziemniaki zmiękły.
  • Dodałam teraz podsmażony czosnek z cebulą, pokrojoną kiełbasę i gotowałam 5 minut.
  • Na koniec doprawiłam pieprzem i dodałam starty chrzan, u mnie dużo ale tutaj jak lubicie.
  • Można dodać chrzan starty ze słoika.
  • Dodałam roztarty w dłoniach majeranek, kwaśną śmietanę i wymieszałam, zdjęłam z ognia.
  • Na talerzu podałam z pokrojonymi w cząstki jajami, grubo posypane rzeżuchą.

Smacznego.
Przepis z archiwum rodzinnego.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Tarnobrzegu woj. podkarpackie

1 komentarze

  1. Ale smakowicie wygląda, narobiłaś mi smaka a biała kiełbasa w zamrażarce czeka:):)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger