wtorek, 30 kwietnia 2019

Placuszki z ricotty z bananami

Pyszne placuszki/racuszki śniadaniowe albo na deser, w zależności od tego jaką mamy potrzebę.
Na śniadanie do pudełka dla dzieci i dorosłych, na deser do kawy, herbaty lub czystka.
Proste w wykonaniu, szybko się smażą i nic tylko zajadać.
Ja podałam z syropem daktylowym.
Racuszki/placuszki z ricotty z bananami.


Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • około 1/4 szklanki mleka
  • 2 banany

Przygotowanie placków:
  • W jednej misce wymieszałam sól, cukier i mąkę, proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce wymieszałam mleko, jaja, olej lub rozpuszczone masło i ricottę.
  • Połączyłam obie miski i dokładnie wymieszałam.
  • Banana pokroiłam w plastry.
  • Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i wkładałam po 2 łyżki masy na placuszek.
  • Smażyłam na średnim ogniu jakieś 2 minuty, położyłam na placku 2 plasterki banana, wciskając go w placuszek, chwile smażyłam  i przewróciłam na drugą stronę na kolejne 2 minuty.
  • Osączałam placki na ręczniku papierowym, podałam z syropem daktylowym.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Dom Buta Łódź ul. Piotrkowska - zabytek

1 komentarze

  1. Fajny pomysł, bo z jabłkami chwilowo nie mogę, więc zrobię z banbanem.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger