sobota, 9 marca 2019

Szybka konfitura z pigwy

Taka konfitura idealna jest do placuszków, naleśników, ze świeżą bułką na śniadanie czy do szkoły, pracy.
Warto zatem nabyć pigwę i zajadać ją tym razem jako konfiturę.
Zapraszam zatem na pyszne śniadanie.
Konfiturę robi się błyskawicznie więc nie potrzeba dużo czasu aby powstała.
Pigwa w błyskawicznej konfiturze.

Składniki:

  • 1 duża pigwa
  • 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • sok z 1/2 cytryny


Przygotowanie konfitury:

  • Pigwę obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka.
  • Wsypałam cukier, wymieszałam i postawiłam na ogniu pod przykrywką.
  • Gotowałam na małym ogniu aż: najpierw pigwa się rozpadła a potem zgęstniała, jakieś 30 minut.
  • Zdjęłam z ognia, dodałam sok z cytryny i wanilię, wymieszałam i gotowa do spożycia.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Rzeźba stojąca wśród ruin Zamku w Rytwianach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger