Zakupiłam mnóstwo ciekawych owoców i zrobiłam z nich salsę owocową, znakomicie nadje się ona do tych małych puchatych racuchów.
Zachęcam do spróbowania.
Drożdżowe racuszki z egzotyczną salsą.
Składniki:
Racuszki:
- 1/2 szklanki mleka
 - 1 szklanka jogurtu naturalnego
 - 15 g świeżych drożdży
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 - 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
 - tłuszcz do smażenia
 
Salsa:
- 1 owoc tamarillo
 - 1 owoc karamboli
 - 1 owoc pitahaji żółtej
 - 2 dojrzałe figi
 - 1 łyżka miodu
 
Przygotowanie ciasta:
- Drożdże wkruszyłam do letniego mleka, wymieszałam i pozostawiłam na 15 minut.
 - Potem wymieszałam z jogurtem, cukrem, solą i mąką orkiszową.
 - Pozostawiłam ciasto do wyrośnięcia na 60 minut.
 - Potem na rozgrzanym tłuszczu smażyłam małe placuszki/racuszki nakładając na porcję pełną łyżkę masy.
 - Smażyłam z obu stron na złoty kolor, osączałam na ręczniku papierowym.
 - Przygotowanie salsy:
 - Wszystkie owoce umyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na mniejsze kawałki, plasterki.
 - Polałam miodem, wymieszałam, odstawiłam na 15 minut aby smaki się przegryzły.
 - Podałam racuchy z owocową salsą.
 
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
| Mix owoców egzotycznych | 
2 komentarze
Rzeczywiście egzotycznych owoców zebrałaś piękną galerię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mixy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.