sobota, 9 marca 2019

Racuszki drożdżowe na jogurcie z salsą owocową

Dziś pyszne racuszki na śniadanie albo na deser.
Zakupiłam mnóstwo ciekawych owoców i zrobiłam z nich salsę owocową, znakomicie nadje się ona do tych małych puchatych racuchów.
Zachęcam do spróbowania.
Drożdżowe racuszki z egzotyczną salsą.


Składniki:
Racuszki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • tłuszcz do smażenia

Salsa:

  • 1 owoc tamarillo
  • 1 owoc karamboli
  • 1 owoc pitahaji żółtej
  • 2 dojrzałe figi
  • 1 łyżka miodu


Przygotowanie ciasta:

  • Drożdże wkruszyłam do letniego mleka, wymieszałam i pozostawiłam na 15 minut.
  • Potem wymieszałam z jogurtem, cukrem, solą i mąką orkiszową.
  • Pozostawiłam ciasto do wyrośnięcia na 60 minut.
  • Potem na rozgrzanym tłuszczu smażyłam małe placuszki/racuszki nakładając na porcję pełną łyżkę masy.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor, osączałam na ręczniku papierowym.
  • Przygotowanie salsy:
  • Wszystkie owoce umyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na mniejsze kawałki, plasterki.
  • Polałam miodem, wymieszałam, odstawiłam na 15 minut aby smaki się przegryzły.
  • Podałam racuchy z owocową salsą.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Mix owoców egzotycznych

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger