sobota, 30 marca 2019

Puszyste bułeczki maślano - miodowe

Wypiekanie na śniadanie - Monika wybrała przepis na te wspaniałe bułeczki.
Są mega puszyste i mają rewelacyjny miodowy smak.
Idealnie nadadzą się na śniadanie z kubkiem kakaa czy mleka.
Znakomite będą na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły czy deser przy kawie.
Warto wypróbować przepis który pochodzi z bloga Moje Wypieki, a oryginalny przepis tutaj.
Maślane bułeczki z miodem.


Składniki: 12 sztuk - foremka 22 x 30 cm
  • 450 - 500 g mąki pszennej chlebowej - dałam pszenną T 1050
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • 240 ml mleka
  • 85 g płynnego miodu
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g masła roztopionego
  • 1/2 łyżeczki soli
Glazura maślano - miodowa:
  • 30 g masła roztopionego
  • 20 g miodu

Przygotowanie bułeczek:
  • Drożdże rozpuściłam w mleku, dodałam miód i wymieszałam.
  • Teraz dodałam jajo i żółtko, sól i ponownie wymieszałam.
  • Dodałam mąkę, na początek 450 gramów i wymieszałam, jeśli jest za rzadkie dosypcie jeszcze mąki ale te 450 gramów powinno wystarczyć.
  • Na koniec wlałam roztopione i przestudzone masło i wyrabiałam przy użyciu robota przez 8 minut aż ciasto stało się elastyczne i gładkie.
  • Miskę skropiłam olejem i przełożyłam uformowane w kule ciasto.
  • Nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
  • Moje po godzinie wychodziło z miski.
  • Wyjęłam ciasto na blat, ponownie delikatnie krótko wyrobiłam.
  • Podzieliłam ciasto na 12 równych części i z każdej uformowałam kulkę.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam w niej kulki ciasta,
  • nakryłam ściereczką i odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Potem piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut, aż się ładnie zrumieniły.
  • Masło i miód na glazurę podgrzałam w garnuszku aby się połączyły i gorąca glazurą posmarowałam gorące upieczone bułki.
  • Zrobiłam to dwa razy.
  • Najlepsze gorące ale wystudzone są idealne.

Smacznego.
Bułki maślano - miodowe wypiekali:
Przepis z Moje Wypieki.
"Podróże małe i duże"
Biedronka - Manufaktura - Łódź
W tym zabytkowym budynku w Łodzi na ul. Ogrodowej mieści się dyskont Biedronka.
Pomysłowo wykorzystany budynek.

4 komentarze

  1. Takie bułeczki muszą smakować wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko-piękne bułeczki, bardzo apetyczne, rumiane. Dzięki za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu, miło mi było i tym razem że wzięłaś udział.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger