sobota, 2 lutego 2019

Tortille grillowane z kurczakiem

To danie wyszło tak spontanicznie że potem żałowałam że tak późno na nie wpadłam.
Filet z kurczaka lepiej jak będzie duży i mięsisty, łatwiej będzie go rozbić.
Idealnie nadadzą się na śniadanie - tak jak u mnie, do pracy czy szkoły.
Polecam gorąco, są pyszne.
Grillowane placki z kurczakiem.


Składniki:

  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • sól z ziołami prowansalskimi
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • mała cebula
  • pomidor
  • 4 plastry sera żółtego


Przygotowanie tortilli:

  • Filet kurczaka przekroiłam wzdłuż na 4 płaty, rozbiłam je tłuczkiem do mięsa na bardzo płaski plaster.
  • Posypałam kurczaka solą z ziołami i odstawiłam na 15 minut, potem usmażyłam go na oleju.
  • Pomidory pokroiłam w plastry tak samo jak cebulkę.
  • Majonez wymieszałam z keczupem i powidłami śliwkowymi, posmarowałam tą pastą każdy placek tortilli.
  • Na dwóch plackach ułożyłam kurczaka, plastry pomidorów, krążki cebuli i plaster sera żółtego.
  • Dwoma plackami tylko posmarowanymi przykryłam placki z dodatkami, docisnęłam z każdej strony.
  • Placki grillowałam na płycie grillowej z obu stron do uzyskania fajnej faktury na wierzchu i stopienia sera.
  • Każdą tortille przekroiłam na cztery części.
  • Podałam od razu.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Polska Złota Jesień w Leśmierzu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger