poniedziałek, 11 lutego 2019

Pizza z kalmarami

Kiedy bardzo chce się pizzy w naszym domu, dodatki same się wpraszają na wierzch.
Tym razem pachnące kalmary, pomidory i cebulka.
Warto robić pizzę samemu bo to i zdrowiej i dodatki ulubione.
Zaczynamy pieczenie?
Kalmary i pizza - połączenie idealne.


Składniki:
Spód:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 260 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 15 g świeżych drożdży

Marynata do kalmarów:

  • 20 krążków kalmarów
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Dodatkowo:

  • kilka plastrów sera żółtego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • oliwa z marynaty + do podania
  • bazylia do posypania


Przygotowanie spodu:

  • Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam cukier, sól, wkruszyłam drożdże, wlałam wodę i olej i wyrobiłam gładkie ciasto.
  • Ciasto przełożyłam do miski z pokrywką i wstawiłam do lodówki do wolnego wyrastania.
  • Jeśli macie czas to ciasto na zewnątrz wyrasta około godziny.

Przygotowanie kalmarów:

  • Kalmary umyłam, osuszyłam, włożyłam do miski.
  • Dodałam oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i oliwę i wymieszałam, odstawiłam na około godzinę.

Przygotowanie pizzy:

  • Pokroiłam w plastry pomidora i cebulę, porwałam na kawałki ser.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągnęłam na blaszce z wyposażenia piekarnika.
  • Posmarowałam ciasto oliwą z marynaty kalmarów.
  • Ułożyłam kawałki sera, kalmary, pomidory i cebulę, posypałam kawałkami sera.
  • Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
  • Przed podaniem skropiłam oliwą i posypałam posiekana bazylią.

Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
Zamek/Pałac Tarnoskała w Piotrkowicach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger