niedziela, 17 lutego 2019

Ensaimada - maślane ciasto z Majorki

Jak podaje Wikipedia The ensaïmada to produkt cukierniczy z Majorki.
Jest to wspólna kuchnia, spożywana na większości byłych terytoriów kastylijskich w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach .
Pierwsze pisemne wzmianki o ensaïmada na Majorce pochodzą z XVII wieku.
Ensaïmada de Mallorca jest wytwarzana z mocnej mąki , wody , cukru , jajek , ciasta matki i pewnego rodzaju smalcu wieprzowego o nazwie saïm.
Ja swoją ensamaidę robiłam ze smalcem, natomiast można użyć masła zamiast smalcu.
Jeśli chodzi o masło to trzeba użyć 200 g natomiast smalcu wydaje mi się że wystarczy 100 - 120 g, nie więcej.
Ensaimadę wypiekałam we wspólnym pieczeniu Wypiekanie na śniadanie.
Wypiek wybrała dla nas Monika z bloga Matka Wariatka, a przepis pochodzi z bloga Gotuj z Cukiereczkiem.
Ciasto jest pyszne, ma chrupiący spód i wierzch, środek pulchny, listkuje się i smakuje wybornie.
Najlepsze było jeszcze ciepłe, ale na zimno też będzie znakomite o ile dotrwa.
Polecam do wypróbowania.
Ensaimada - maślane ciasto z Majorki.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 650 - ja dałam orkiszową jasną
  • 150 g cukru - ja dałam 100 g ksylitolu
  • 180 ml mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła - ja dałam 120 g smalcu wieprzowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ensaimady:

  • Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam sól, ksylitol, suche drożdże, wymieszałam mieszadłem hakowym.
  • Dodałam jaja i żółtko, wymieszałam i powoli wlewałam letnie mleko.
  • Wyrobiłam ciasto i wyrabiałam jeszcze jakieś 5 minut aż ciasto stało się elastyczne.
  • Wyjęłam na blat, podsypując mąką, zagniotłam i uformowałam kulę, którą umieściłam w misce posypanej mąką na około godzinę.
  • Ciasto podwoiło swoją objętość.
  • Jak cisto rosło rozpuściłam smalec i przestudzony włożyłam do lodówki aby lekko się ściął, musi być miękki aby nadawał się do smarowania.
  • Gdy ciasto wyrosło wyjęłam je na omączony blat, zagniotłam i rozwałkowałam na prostokąt 50 x 50 cm.
  • Cały blat ciasta równo posmarowałam smalcem zostawiając 1cm brzegi po bokach nie posmarowane.

  • Zwinęłam ciasto w luźną roladę


  • i ułożyłam na blacie łączeniem do dół.
  • Teraz ciasto wałkowałam ponownie na prostokąt wielkości 65 - 70 cm x 15 cm.

  • Wałkowałam ostrożnie, bardziej rozciągałam aby smalec nie wyszedł na zewnątrz.
  • Zwinęłam ciasto w roladę wzdłuż dłuższego brzegu a potem roladę w spiralę - wokół własnej osi.
  • Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zwinęłam roladę w luźnego ślimaka - bo ciasto urośnie.

  • Przykryłam cisto ściereczką i odstawiłam do wyrastania na około 2 - 3 godziny.
  • Ciasto jest ciężkie od smalcu lub masła i rośnie znacznie dłużej niż zwykłe drożdżowe.
  • Wyrośnięte ciasto piekłam w nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół piekarniku przez 25 minut, do 30 minut aby ciasto się ładnie zrumieniło.
  • Upieczone studziłam na kratce

  • a gdy przestygło posypałam cukrem pudrem i zajadałam jeszcze ciepłe.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
Ensaimada u innych:
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Drzewicy woj. łódzkie

8 komentarze

  1. Piękne i niezwykle apetyczne. Mam ochotę wypróbować 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko, dziekuję za zaproszenie i wspólne wypiekania na śniadanie. Dzięki Tobie miałam okazję spróbować najbardziej maślanego połączenia drożdżowego z francuskim. Następną ensaimadę zrobię właśnie ze smalcem, uwzględniając Twoje rady. Cudo z Majorki. ;)
    Danusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu i mnie było bardzo miło że się zgodziłaś a teraz możesz zajadać pyszną ensaimadę, pozdrawiam i do następnego wypiekania.

      Usuń
  3. Piękny wypiek! Ja robiłam ensaimadę z masłem, ale też dodałam go mniej - miałam wrażenie, że jest go wystarczająco 150 g. Natomiast może to dzięki dzisiejszej wspaniałej pogodzie, czy ciepłemu kaloryferowi w kuchni, ale ciasto już z masłem potrzebowało tylko 1,5 h do wyrośnięcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że Ci się pięknie upiekła, ja jestem zachwycona wypiekiem i smakiem tego ciasta.

      Usuń
  4. W Bułgarii na ich kościelnych uroczystościach zamiast komunii, dzielą się właśnie takim ciastem jako chlebem.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger