piątek, 28 grudnia 2018

Wigilijny karp w panierce

Przedstawiam dziś karpia jakiego w tym roku podałam na wigilię.
Nie oznacza to jednak że nie można go przyrządzić na Sylwestra czy Nowy Rok.
Zawsze smakuje obłędnie i pasuje na wszelakie imprezy karnawałowe.
Karp w panierce z cytryną tygrysią.


Składniki:

  • dzwonka karpia
  • sól morska
  • pierz świeżo mielony
  • mąka do panierowania
  • 1 jajo
  • 50 ml mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane
  • olej
  • cytryna tygrysia do podania 


Przygotowanie karpia.

  • Rybę umyłam i natarłam solą, zostawiłam na 2 godziny.
  • Potem ponownie umyłam i osuszyłam.
  • Jajo wymieszałam z mlekiem, solą i pieprzem.
  • Na jeden talerz nasypałam mąkę a na drugi bułkę tartą.
  • Dzwonka karpia najpierw obtaczałam w mące, potem w jaju i na koniec w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzałam łyżkę masła klarowanego i 2 łyżki oleju i smażyłam rybę ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Potem przełożyłam kawałki ryby do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut.
  • Podałam z cząstkami cytryny tygrysiej która jest w środku różowa i mniej kwaśna od tradycyjnej.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Szopka na Rynku w Konstantynowie Łódzkim

1 komentarze

  1. Wygląda wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie i dobrego Nowego Roku życzę:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger