niedziela, 30 grudnia 2018

Szakszuka z groszkiem i fasolką szparagową

Szybkie danie które idealnie smakuje na śniadanie aby odżywić i napędzić nasz organizm, na cały długi dzień.
Polecam gorąco, zresztą nie tylko na śniadanie ale i na obiad, czy wczesną kolację.
Użyłam tutaj warzyw z puszki - wierna Bonduelle - zdrowych i chrupiących, polecam i Wam.
Fasolka szparagowa, groszek, szakszuka na śniadanie.


Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula czosnkowa
  • 1 szklanka passaty pomidorowej z bazylią
  • 1 puszka fasolki szparagowej ciętej - 400 ml
  • 1 puszka groszku konserwowego - 75 g
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ziarenek czerwonego pieprzu
  • garść mikroliści amarantusa


Przygotowanie szakszuki:

  • Obrałam cebulę i pokroiłam ją w cienkie plasterki.
  • Cebulę podsmażyłam na maśle i oleju aż się zeszkliła.
  • Dodałam do niej osączoną fasolkę i groszek, wymieszałam, wlałam sos pomidorowy.
  • Całość zagotowałam, dodałam sól, pieprz czarny, cukier, kmin i curry, gotowałam chwile aż sos zgęstniał.
  • Rozłożyłam równo warzywa na całej powierzchni patelni, zrobiłam cztery otwory, rozgarniając warzywa i wbiłam w nie jaja, posoliłam je i gotowałam pod przykryciem aż białko jaja się ścięło.
  • Gotową szakszukę podałam z mikrolistkami amarantusa a jaja posypałam czerwonym pieprzem.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sanktuarium Maryjne w Skoszewach Starych

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger