piątek, 21 grudnia 2018

Pasta z czerwonej soczewicy z bakłażanem

Ida święta, nie ma czasu na skomplikowane potrawy a ta choć prosta to bardzo pyszna i aromatyczna.
Warto trochę pomieszać w garnku aby potem cieszyć się pysznym daniem.
Przemek stwierdził że smakuje jak kapusta z grochem czyli danie idealne na wigilię, polecam.
Czerwona soczewica i bakłażan w pysznej paście.


Składniki:
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 3 małe bakłażany
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie pasty:
  • Soczewicę zalałam wodą, tak na 2 palce nad jej powierzchnię i gotowałam do miękkości - może się rozgotować, tak około 10 minut, potem ją odcedziłam.
  • Bakłażany umyłam i osuszyłam i pokroiłam w kostkę, wraz ze skórką.
  • Na patelnię wlałam olej i podsmażyłam na nim bakłażana lekko go soląc - jakieś 7 - 8 minut.
  • Do bakłażana dodałam  soczewicę, posiekany czosnek i posiekaną natkę, wymieszałam.
  • Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku, wsypałam curry, wymieszałam.
  • Pyszna na ciepło, pyszna na zimno.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pałac/Zamek Krzyżtopór w Ujeździe

2 komentarze

  1. Uwielbiam bakłażany, ale z soczewicą byłabym ostrożna. Gratuluje pomysłu na połączenie tego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego ostrożna? przyprawy sprawiają że nie jest niebezpieczna, zapewniam i polecam Ewo, ta pasta jest obłędna.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger