wtorek, 13 listopada 2018

Mielone pałeczki z groszkiem cukrowym

Takie mielone wymyśliłam sobie kiedyś i to był dobry pomysł.
Przez nadzienie w postaci groszku cukrowego kotlety są soczyste i ładnie wyglądają.
Nawet dzieciaczki będą zajadały ze smakiem, polecam gorąco.
Mielone z groszkiem cukrowym.


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/8 kiszonej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól morska
  • mała czerstwa bułka
  • woda do moczenia bułki
  • garść groszku cukrowego
Do podania :
  • ziemniaki z wody
  • groszek cukrowy z masłem


Przygotowanie pałeczek:

  • Do miski włożyłam mielone, bułkę zalałam ciepłą wodą aby namiękła.
  • Czosnek i cebulkę przecisnęłam przez praskę do mięsa, dodałam sól.
  • Do miski z mięsem dodałam także sos sojowy i drobniutko posiekaną kiszoną cytrynę oraz starty parmezan.
  • Na koniec dodałam odciśnięta z wody bułkę.
  • Wyrobiłam mięso na zwartą masę, włożyłam do lodówki na godzinę.
  • Potem nabierałam porcje mięsa, na środku układałam po 2 - 3 strączki groszku i formowałam pałeczki.
  • Smażyłam je na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Podałam z ziemniakami z wody i groszkiem cukrowy polanym masłem.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Obłoki - w sierpniu na niebie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger