piątek, 30 listopada 2018

Bruschetta z pastą z awokado i chorizo

Włoska pyszna kanapka na ciepło zwana bruschettą gościła na naszym talerzu.
Kanapka z pastą z aromatycznego i kremowego awokado, czerwony pieprz jako dodatek i aromatyczna kiełbasa wprost z Hiszpanii - chorizo.
Zaczynamy? ale po kolei.
Włoska kanapka z pastą z awokado i chorizo.


Składniki:

  • 5 - 6 kromek pełnoziarnistego chleba najlepiej na zakwasie
  • 140 g chorizo
  • olej do grillowania
  • pieprz czerwony młotkowany
  • rzodkiewki do podania

Pasta z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku


Przygotowanie pasty z awokado:

  • Do misy malaksera włożyłam obrane, bez pestki awokado.
  • Dodałam posiekaną szalotkę i czosnek, sól do smaku, szczyptę pieprzu i zmiksowałam na gładką pastę.
  • Doprawiłam do smaku sokiem z cytryny.

Przygotowanie bruschetty:

  • Na patelni grillowej opiekałam kromki chleba skropione olejem z obu stron.
  • Rzodkiewki pokroiłam w plasterki.
  • Utłukłam w moździerzu czerwony pieprz.
  • Każdą pajdę chleba posmarowałam grubo pastą, ułożyłam plasterki chorizo, plasterki rzodkiewek i posypałam grubo czerwonym pieprzem.
  • Podałam od razu.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jeziorko Lazurowe - Wapienniki koło Sulejowa

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger