czwartek, 18 października 2018

Spaghetti z sosem pomidorowym i krewetkami

Szybkie danie, pyszne danie dziś na talerzu przedstawiam.
Makaron spaghetti lekko połamałam aby kluski były krótsze, do sosu użyłam pomidorów świeżych ze skórka bo tak lubię, można skórkę zdjąć lub użyć pomidorów z puszki.
Użyłam krewetki białej ale tutaj pełna dowolność, może być olbrzymia, tygrysia czy jaką tam lubicie i kupicie.
Makaron w sosie pomidorowym z krewetkami.


Składniki:
Sos pomidorowy:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1000 g dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól morska 
  • pieprz czarny
  • garść liści bazylii
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina

Krewetki:

  • 250 g krewetki białej surowej
  • sól niebieska perska
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy


Przygotowanie dania:

  • Posiekałam cebulę, umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę pomidory wraz ze skórką.
  • Na patelni podgrzałam oliwę, dodałam cebulę i smażyłam minutę, dodałam pomidory, sól, pieprz, cukier i wlałam wino.
  • Gotowałam aż sos zgęstniał, dodałam posiekaną bazylię.
  • Makaron połamałam na mniejsze kawałki i ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam, dodałam do sosu, wymieszałam.
  • Krewetki obrałam z pancerzyków i podsmażyłam na oliwie, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i posoliłam.
  • Podałam makaron z krewetkami.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dwór w Nakielnicy

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger