sobota, 27 października 2018

Ryż smażony z warzywami po chińsku

Takie danie robi się szybko a smakuje naprawdę pysznie.
Smażymy ryż na tłuszczu z warzywami, dodajemy warzywa a na końcu rozbełtane jaja i danie gotowe.
Idealne danie na obiad lub śniadanie, polecam.
Smażony ryż po chińsku z warzywami.


Składniki:

  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 mała cukinia
  • 75 g groszku konserwowego z puszki
  • 80 g czerwonej fasolki z puszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jaja
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru


Przygotowanie ryżu z warzywami:

  • Ryż zalałam wodą i gotowałam 10 minut, pozostawiłam pod przykryciem kolejne 10 minut.
  • Cukinię pokroiłam w kostkę, odcedziłam groszek i fasolkę z zalewy.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej ryż, potem cukinię, jakieś 5 minut.
  • Teraz dodałam groszek i fasolę, smażyłam minutę.
  • Na patelnię wlałam teraz rozbełtane jaja, posoliłam, oprószyłam pieprzem i mieszałam delikatnie aby jaja się ścięły.
  • Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem.

Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Walewicach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger