czwartek, 13 września 2018

Żytni chleb na zakwasie z pestkami

Wiecie że na blogu przepisów na chleby nie brakuje, zajrzyjcie pod link chleby i bułeczki, tam mnóstwo inspiracji.
Dzisiaj przedstawiam chleb prosty, smaczny, z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką.
Chleb idealny na kanapki do pracy czy szkoły, pestki fajnie chrupią pod zębem.
Chleb żytni na zakwasie z pestkami słonecznika i dyni.


Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm
                     Zaczyn:

  • 2 łyżki zakwasu żytniego na mące żytniej razowej T 2000
  • 100 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 100 g wody
                     Chleb:
  • cały zaczyn
  • 800 g wody
  • 20 g soli
  • 500 g mąki żytniej T 720
  • 300 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 125 g pestek słonecznika - 1 szklanka
  • 105 g pestek dyni - 1 szklanka + do posypania

Przygotowanie:
  • Do miski włożyłam zakwas żytni, dodałam wodę, wymieszałam.
  • Dodałam teraz mąkę i ponownie wymieszałam, miskę nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 6 - 8 godzin.
  • Po tym czasie do zaczynu dodałam wodę na chleb, sól, dokładnie wymieszałam.
  • Teraz dodałam obie mąki i pestki, wymieszałam do połączenia składników.
  • Foremki wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do nich ciasto na chleb.
  • Keksówki włożyłam do reklamówek, zawiązałam i zostawiłam na blacie kuchennym na 12 godzin lub noc.
  • Chleb wyrośnie do wysokości foremek.
  • Potem spryskałam wierzch chleba wodą, posypałam pestkami dyni i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Wyjęłam chleby z foremek i dopiekałam jeszcze przez 10 minut bez foremek.
  • Studziłam chlebki na kratce.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Muchołówka szara

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger