piątek, 28 września 2018

Zupa z zielonej soczewicy z ziemniakami i szynką

Kolejna pyszna zupa na talerzu i na moim stole.
Ja ją pokochałam a czy Wam przypadnie do gustu, napiszcie jak zrobicie.
Zupa jest treściwa i pożywna, idealna na jesienny dzionek.
Polecam gorąco.
Zupa z soczewicą, ziemniakami i szynką.


Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 350 g zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1000 ml bulionu drobiowego
  • 225 g ziemniaków
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 125 g wędzonej szynki lub kabanosów wieprzowych
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie zupy z zieloną soczewicą:

  • Soczewicę przebrałam i opłukałam.
  • Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w drobna kostkę.
  • Obrałam i posiekałam cebulę i czosnek a także obrałam i drobno pokroiłam marchew.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w małą kostkę, ok. 1/2 cm.
  • Masło rozgrzałam w garnku, dodałam cebulę, czosnek, mięso, marchew i dusiłam przez 4 - 5 minut, mieszając aż warzywa i mięso zmiękły.
  • Dodałam teraz soczewicę, liść laurowy, rozmaryn, wlałam wodę i zagotowałam.
  • Gotowałam zupę na małym ogniu przez 10 minut.
  • Wlałam teraz bulion, dodałam ziemniaki, pastę pomidorową, pokrojone kabanosy lub szynkę i gotowałam przez 25 - 30 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem.
  • Podałam w ciepłych talerzach posypaną natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis z książki "Zupy" Carole Clements
"Podróże małe i duże"
Pałac w Walewicach - wejście od strony ogrodu i rzeki Mroga

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger