Ta którą dziś przedstawiam to smak, aromat i wygląd.
Idealna na śniadanie czy na podwieczorek, polecam gorąco.
Ciasto z jabłkami i budyniem.
Składniki: forma 25 x 30 cm
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 650
 - 250 g masła
 - 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru pudru
 - 2 jajka
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
- 1000 g jabłek obranych
 - 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 kisiel cytrynowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki bułki tartej
 
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
 - 700 ml mleka
 - 4 łyżki cukru trzcinowego
 - cukier puder do posypania ciasta
 
Przygotowanie ciasta kruchego:
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam pokrojone masło, ksylitol, jajo i proszek do pieczenia i zagniotłam ciasto.
 - Podzieliłam je na dwie części, mniejszą i większą mniej więcej 2/3 i 1/3.
 - Większą częścią wylepiłam dno blaszki i wstawiłam do lodówki razem z mniejszą częścią.
 
Przygotowanie jabłek:
- Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam cukier, cynamon i kisiel, wymieszałam.
 - Na spód z ciasta wysypałam bułkę tartą aby wchłaniała sok z jabłek i nie upiekł się zakalec.
 
Przygotowanie budyniu:
- Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotowałam budyń a jak przestygł wylałam go na jabłka i równo rozprowadziłam.
 - Pozostałe ciasto rozwałkowałam na kształt foremki i nakryłam górę ciasta.
 - Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół przez 60 minut.
 - Po całkowity wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
 
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
| Zabytkowa dzwonnica w Pierzchnicy | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.