wtorek, 25 września 2018

Szarlotka z budyniem

Szarlotka pod koniec lata czy na początku jesieni jest obowiązkowa.
Ta którą dziś przedstawiam to smak, aromat i wygląd.
Idealna na śniadanie czy na podwieczorek, polecam gorąco.
Ciasto z jabłkami i budyniem.



Składniki: forma 25 x 30 cm
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie z jabłek:
  • 1000 g jabłek obranych
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kisiel cytrynowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 700 ml mleka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie ciasta kruchego:
  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam pokrojone masło, ksylitol, jajo i proszek do pieczenia i zagniotłam ciasto.
  • Podzieliłam je na dwie części, mniejszą i większą mniej więcej 2/3 i 1/3.
  • Większą częścią wylepiłam dno blaszki i wstawiłam do lodówki razem z mniejszą częścią.
Przygotowanie jabłek:
  • Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam cukier, cynamon i kisiel, wymieszałam.
  • Na spód z ciasta wysypałam bułkę tartą aby wchłaniała sok z jabłek i nie upiekł się zakalec.
Przygotowanie budyniu:
  • Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotowałam budyń a jak przestygł wylałam go na jabłka i równo rozprowadziłam.
  • Pozostałe ciasto rozwałkowałam na kształt foremki i nakryłam górę ciasta.
  • Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Po całkowity wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa dzwonnica w Pierzchnicy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger