sobota, 1 września 2018

Śródziemnomorska zapiekanka a'la Musaka

Uwielbiam Musakę grecką, z pysznym, soczystym bakłażanem i pachnącymi pomidorami ale dziś moja wariacja na temat, czyli trochę lżej ale tak samo pysznie.
Zapraszam wszystkich na przepyszną zapiekankę.
Zapiekanka z bakłażana.


Składniki:
  • 1 średni bakłażan
  • 1 nieduża cukinia
  • 4 duże ziemniaki
  • 500 ml soku wielowarzywnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • cynamon mielony
  • oliwa z oliwek do skropienia blaszki
  • 250 g sera ricotta
  • 130 g sera gouda
  • 45 g sera Złoty Lazur



Przygotowanie zapiekanki:
  • Najpierw umyłam i osuszyłam warzywa, ziemniaki obrałam ze skórki.
  • Bakłażana i cukinię wraz ze skórką pokroiłam w plastry.
  • Posiekałam dymkę ze szczypiorem, posiekałam koperek.
  • Ziemniaki pokroiłam w cienkie plastry, starłam na tarce o grubych oczkach ser gouda, twardy.
  • Teraz układałam zapiekankę.
  • Blaszkę wysmarowałam oliwą, ułożyłam na dnie ziemniaki, na nie rozsypałam 1/3 startego sera i 1/3 plastrów cukinii, zalałam 330 ml soku warzywnego - takiego z butelki, miałam Dawtona, bo według mnie są jednymi z lepszych na rynku - posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Teraz ułożyłam łyżeczką ricottę na całej powierzchni, posypałam cebulką ze szczypiorkiem i koperkiem oraz 1/3 sera gouda.
  • Polałam całość 160 ml soku warzywnego, ułożyłam plastry bakłażana, oprószyłam cynamonem, skruszyłam Złoty Lazur.
  • Zalałam wszystko resztą soku warzywnego oraz posypałam resztą sera.
  • Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut aż ser na górze ładnie się zrumienił.
  • Po upieczeniu należy odczekać z 15 minut aby zapiekanka przestygła przed nakładaniem.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Dzięcioł czarny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger