czwartek, 27 września 2018

Migdałowe dachówki na palonym maśle

Książka "Słodko" autor Yotam Ottolenghi i Helen Goh.
Już pisałam wcześniej że uwielbiam tego Gościa i Jego przepisy.
Zachęcam do zapoznania się z przepisami według Yotam Ottolenghi, są cudowną inspiracją, polecam.
Tym razem wybrałam ciastka, szybkie, chrupiące, idealne do chrupania dziś, jutro i pojutrze.
Robi się je błyskawicznie a ponieważ białek w każdym domu zostaje, chociażby po pieczeniu ciasta kruchego, tu je można wykorzystać.
Zachęcam do pieczenia, idealnie smakują z lodami.
Ciastka z migdałami według Yotam Ottolenghi.


Składniki:

  • 45 g masła 
  • 120 g migdałów w płatkach
  • 120 g drobnego cukru - ja dałam trzcinowy
  • 35 g mąki pszennej T 650
  • 70 g białek - 2 duże jaja
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Przygotowanie migdałowych dachówek:

  • Masło pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka i postawiłam na ogniu.
  • Gdy się roztopiło podgrzewałam dalej aż zaczęło się pienić a potem zaczęło się tak jakby przypalać i na dnie i bokach garnka będzie ciemny osad.
  • Masło wówczas cudnie orzechowo pachnie.
  • Zdjęłam z ognia i pozwoliłam mu się odstać, potem przecedziłam przez gazę i z odważyłam 25 g a resztę zostawiłam na inny raz.
  • Zachodzi tutaj taka dziwna procedura, gdyż mniej masła na palone nie ma sensu robić, stąd robi się więcej i jest na dwa razy.
  • Palone masło wystudziłam.
  • Do miski wsypałam płatki, cukier oraz mąkę i zalałam ostudzonym masłem, wymieszałam.
  • Dodałam teraz białka oraz wanilię i mieszałam drewnianą łyżką aż składniki się połączyły.
  • Piekarnik rozgrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół lub 160 C z termoobiegiem.
  • Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Nakładałam na blachę po łyżce masy w odstępach 5 cm i lekko spłaszczałam ciastka, dociskając łyżką.
  • Dachówki powinny mieć około 6 cm średnicy i gładką powierzchnię.
  • Piekłam ciastka 18 - 20 minut aż się zrumienią, a blachę obróciłam po połowie pieczenia, przodem do tyłu
  • Upieczone studziłam 5 minut, są elastyczne i można je teraz nakładać na wałek do ciasta tworząc łódki a potem nadziewać kremem lub bita śmietaną.
  • Ja pozostawiłam płaskie.
  • Przechowuję je w zamkniętym słoju do 10 dni ale tyle nigdy nie dotrwały.
  • Miłego pieczenia.


Smacznego.
Przepis z książki "Słodko" autor Yotam Ottolenghi i Helen Goh.
"Podróże małe i duże"
Trzciniak zwyczajny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger