poniedziałek, 10 września 2018

Lubczykowa grzybowa z makaronem orkiszowym i trybulą

Tak mnie naszło na tą grzybową, że nie mogłam się oprzeć i dlatego dzielę się przepisem na tę pyszną zupę.
Aromat lubczyku i suszonych grzybów leśnych, to kwintesencja smaku w tej zupie.
Polecam gorąco do ugotowania, będzie smakowała na pewno.
Grzybowa z lubczykiem i makaronem orkiszowym.


Składniki:
  • ok. 100 g suszonych podgrzybków
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 200 g bio makaronu razowego orkiszowego
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • kawałek bulwy selera
  • 1 łodyga lubczyku wraz z listkami
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1500 ml wody
  • garść trybuli


Przygotowanie zupy:
  • Grzyby wieczorem dnia poprzedzającego gotowanie namoczyłam w 1500 ml zimnej wody.
  • Następnego dnia ugotowałam je w tej samej wodzie ok. 10 minut.
  • Obrałam warzywa i włożyłam do wywaru, dodałam sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, całą łodygę wraz z listkami lubczyku i gotowałam jeszcze 15 minut.
  • Na koniec wyłowiłam z wywaru warzywa, marchew pokroiłam w plasterki a resztę warzyw użyłam do sałatki.
  • Grzyby pokroiłam w paseczki.
  • Do wywaru wlałam śmietankę i mleczko kokosowe i zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą.
  • Makaron ugotowałam al'dente.
  • Podałam zupę z makaronem, marchewką, paskami grzybów, posypaną trybulą.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Sarnów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger