środa, 8 sierpnia 2018

Polędwiczki po iberyjsku

Soczyste, aromatyczne mięso mam dziś do pokazania.
Tak podane mięso jest pyszne, szybko znika z talerzy i cieszy gości interesującym smakiem.
Podano do stołu, zapraszam.
Iberyjskie polędwiczki.


Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa średnia 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oliwy 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 125 ml białego wytrawnego wina 
  • 2 łyżki miodu 
  • mielony imbir 
  • sól morska 
  • pieprz świeżo mielony



Przygotowanie polędwiczek:
  • Polędwiczkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam na plastry ok. 1,5 cm.
  • Lekko palcami je rozgniotłam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam z obu stron moje polędwiczki.
  • Miód roztarłam z połową wina, dodałam szczyptę imbiru, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  • W naczyniu które można wstawić do piekarnika - u mnie patelnia żeliwna, ułożyłam podsmażone polędwiczki, zalałam je przygotowanym sosem, dodałam resztę wina i wymieszałam.
  • Posoliłam do smaku.
  • Wstawiłam patelnię do nagrzanego do 190 C z opcją grzania góra/dół piekarnika i piekłam mięso 30 minut.
  • Podałam z kaszą i młodymi listkami.
Smacznego.
Przepis kuchni iberyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Kwietniowe sarenki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger