wtorek, 7 sierpnia 2018

Bułki żytnie na zakwasie z czosnkiem i ziołami prowansalskimi

Małe, pyszne bułeczki, pachnące ziołami to idealne śniadanie do szkoły i pracy.
Bułki robiłam z zakwasu wyjętego z lodówki bez dokarmiania.
Zamiast wody użyłam kefiru, są delikatne i pyszne.
Bułki na zakwasie z czosnkiem i ziołami prowansalskimi.


Składniki:
  • 290 g zakwasu żytniego 
  • 220 g kefiru 
  • 12 g soli 
  • 2 łyżki ziół prowansalskich 
  • 1 łyżka czosnku granulowanego 
  • 200 g mąki żytniej razowej T 2000 
  • 100 g mąki pszennej T 750 
  • 60 g mąki żytniej T 500 

Przygotowanie bułeczek:
  • Do miski wsypałam wszystkie mąki, dodałam zakwas, sól, czosnek, zioła, wlałam kefir i dokładnie wymieszałam, zagniotłam podsypując mąką.
  • Ciasto odpoczywało 30 minut, po czym włożyłam je do lodówki na 14 - 16 godzin.
  • Po tym czasie wyjęłam z lodówki i ciasto odpoczywało jeszcze 30 minut.
  • Potem wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam i podzieliłam na kawałki i z każdego zrobiłam bułkę.
  • Ułożyłam je na papierze do pieczenia którym wyłożyłam blaszkę.
  • Przykryłam bułki i wyrastały jeszcze około godziny.
  • Potem je nacięłam na krzyż, spryskałam wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 35 minut.
  • Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Sójka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger