czwartek, 12 lipca 2018

Zakwasowy omlet chlebowy

Omlet śniadaniowy na bazie zakwasu polecam dzisiaj gorąco.
Omlet jest puszysty, pachnący chlebem i bardzo pożywny.
Polecam na śniadanie czy obiad, szybko się robi i można dodać do niego nasze ulubione warzywa.
Omlet chlebowy, na zakwasie.


Składniki: patelnia średnica 24 cm
  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 2 jaja
  • 1/2 papryki ramiro
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • olej do smażenia
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka sody
  • kiełki rzodkiewki 
  • szczypiorek do posypania

Jak zrobić omlet chlebowy:
  • Do miski włożyłam zakwas, dodałam maślankę, jaja, zioła prowansalskie, czosnek, wymieszałam dokładnie.
  • Pokroiłam w drobną kostkę paprykę, dymkę, dodałam do miski z ciastem, wymieszałam.
  • Na koniec wsypałam mąkę, sodę i ponownie wymieszałam.
  • Na rozgrzany olej na patelni wlałam masę i pod przykryciem smażyłam na małym ogniu aż masa całkowicie się ścięła.
  • Przewróciłam na drugą stronę i dosmażałam.
  • Podałam z kiełkami rzodkiewki i posypałam posiekanym szczypiorem.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Kwietniowe sarenki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger