sobota, 21 lipca 2018

Naleśniki starokornickie

Przepis na te naleśniki podawał jakiś czas temu Tomek Jakubiak w programie "Jakubiak - z miłości do lokalności"
Tak mnie zauroczyły że musiałam ich spróbować i tak oto w lipcowy dzionek zajadam naleśniki starokornickie.
Naleśniki smakują wybornie o każdej porze roku więc zachęcam do spróbowania.
Pyszne nadzienie twarogowe i kwaskowaty sos, rewelacja, zapraszam.
Naleśniki starokornickie, na deser? śniadanie? czy obiad?



Składniki:
Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 2 żółtka
  • piana z 2 białek
  • mąka - u mnie 13 czubatych łyżek mąki pszennej T 650
Farsz:
  • 200 g zmielonego sera - najlepiej twaróg wiejski
  • 3 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru
  • wanilia i cynamon do smaku
Sos śmietanowy:
  • opakowanie śmietany 18% - 250 ml
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka cukru z dodatkiem wanilii
  • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy




Przygotowanie naleśników:
  • Do misy malaksera wlałam mleko na ciasto, dodałam 2 żółtka, wlałam wodę i dodałam rozpuszczone i przestudzone masło i wsypałam mąkę, zmiksowałam na gładkie ciasto.
  • Ubiłam sztywną pianę z 2 białek i dodałam do ciasta, delikatnie wymieszałam.
  • Smażyłam na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  • Teraz zrobiłam farsz: utarłam żółtka z cukrem, dodałam zmielony twaróg oraz szczyptę cynamonu i ziarenka z 1 laski wanilii, wymieszałam.
  • Farszem posmarowałam naleśniki i złożyłam je na cztery.
  • Śmietanę wymieszałam sokiem z limonki, cukrem, miodem i skórką pomarańczową.
  • Polałam naleśniki sosem i zaraz podałam.

Smacznego.
Przepis regionalny.
"Podróże małe i duże"
Kwietniowy zachód słońca

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger