wtorek, 3 lipca 2018

Mleczne risotto z kalafiorem

Ponieważ jak wiecie już pewnie, kocham risotto miłością pierwszą, jak tylko zobaczyłam to kalafiorowe zaraz musiałam je przygotować.
Jest pyszne, kremowe, wykwintne i bardzo szybko znika z talerzy.
Czasu i pracy przy nim nie za dużo, jak to przy risotto, 30 minut i obiad gotowy.
Zachęcam do wypróbowania.
Mleczne risotto z dodatkiem kalafiora i groszku.

 
Składniki:
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 cebuli 
  • 3/4 szklanki ryżu arborio 
  • 1 szklanka białego wina 
  • 2 i 1/2 szklanki mleka 
  • 2 i 1/2 szklanki bardzo drobno pokrojonego kalafiora 
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku 
  • sól morska 
  • pieprz świeżo mielony 
  • 2 - 3 łyżki listków tymianku 
  • kilka nitek szafranu 
  • 4 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 łyżka masła 
  • natka pietruszki 
  • garść płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni


Przygotowanie:
  • Posiekałam na początek cebulę i czosnek.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulkę i czosnek aż zmiękły, dodałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
  • Teraz wlałam wino i smażyłam aż odparowało, dodałam kalafiora, drobno pokrojonego, sól do smaku i szczyptę pieprzu.
  • Teraz gotowałam cały czas mieszając, dolewając po chochli gorące mleko.
  • Każdą następną łyżkę dolewałam jak ryż pochłonął poprzednią.
  • Na sam koniec jak mleko się skończyło dodałam groszek i szafran, tymianek i sporo świeżo zmielonego pieprzu.
  • Jeśli ryż nadal jest za twardy, wystarczy dolać jeszcze trochę mleka.
  • Ugotowany ryż ma być al'dente, nie rozgotowany.
  • Dodałam teraz parmezan, już nie gotowałam, wymieszałam dokładnie aby ser połączył się z ryżem.
  • Wmieszałam także posiekaną natkę pietruszki - ile kto lubi.
  • Na talerzu posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Rezerwat przyrody "Torfowisko Rąbień"

4 komentarze

  1. Najbardziej lubię dania przy których sie nie napracuję:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, przy tym na bank się nie napracujesz, polecam risotto.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger