wtorek, 24 lipca 2018

Krewetki, makaron buraczkowy, cukinia i zioła

Takie połączenie dziś na naszym talerzu.
Kupiłam makaron buraczkowy i aby było kolorowo na talerzu trzeba dodać do niego trochę zieleni.
W taki oto sposób cukinia i zioła się przydały a obiad wyszedł pyszny i zdrowy, polecam.
Makaron buraczkowy z krewetkami, ziołami i cukinią.


Składniki: 4 porcje
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 szalotka 
  • 3 - 4 ząbki czosnku 
  • 1 dymka ze szczypiorem 
  • 1 średnia cukinia 
  • 720 g krewetek surowych 
  • 3 łyżki sosu chili z limonką, kolendrą 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 200 g makaronu tagliatelle buraczane 
  • szczypiorek do posypania 
  • natka pietruszki do posypania 
  • pieprz świeżo mielony 


Przygotowanie makaronu z krewetkami:
  • Ugotowałam makaron al'dente.
  • Cukinię umyłam i pokroiłam w plastry wraz ze skórką.
  • Dymkę i szalotkę pokroiłam w półplasterki.
  • Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki, obrałam, umyłam krewetki.
  • Zeszkliłam na oleju dymkę, szalotkę i czosnek, dodałam krewetki i krótko smażyłam aż zróżowiały.
  • Zdjęłam je z patelni a na patelnię włożyłam cukinię, smażyłam minutę, potem wlałam sos chili, sos sojowy i dusiłam pod przykryciem 3 minuty.
  • Dodałam z powrotem krewetki i dusiłam jeszcze 3 minuty.
  • Wymieszałam z makaronem, oprószyłam pieprzem, przełożyłam na talerze, posypałam natką pietruszki i szczypiorem.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
Pani wróblowa

2 komentarze

  1. Wygląda pięknie!!!ja jakoś nie przyrządzam krewetek sama ne wiem czemu:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas to zmienić Reniu, na pewno zasmakujesz a przyrządzenie to nic trudnego.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger