wtorek, 26 czerwca 2018

Zapiekany makaron z oberżyną i pestkami dyni

Będzie pysznie na talerzu, zapewniam.
Oberżyna zwana także bakłażanem znana jest zapewne bardzo dobrze.
Polecam danie gorąco, ogrom smaków i aromatów zapewne przypadnie Wam do gustu.
Zapiekany makaron z oberżyną i pestkami dyni.


Składniki:
  • 200 g makaronu bio owsianego świderki
  • 1 nieduża oberżyna
  • 4 łyżki oliwy
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 150 g sera burrata wraz ze śmietanką
  • 30 g parmezanu
  • garść uprażonych pestek dyni

Przygotowanie:

  • Ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam, przelałam zimną wodą, odcedziłam ponownie i ułożyłam na dnie naczynia do zapiekania.
  • Bakłażana pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 2 łyżkach oliwy około 5 minut aż się zezłocił.
  • Osuszyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Na tej samej patelni, na reszcie oliwy podsmażyłam posiekaną cebulę i czosnek.
  • Gdy cebula się zeszkliła, dodałam oregano, sól - ok. 1/2 łyżeczki i cukier, smażyłam minutę.
  • Teraz dodałam pomidory z puszki i dusiłam pod przykryciem 8 minut.
  • Sosem polałam makaron, ułożyłam podsmażoną oberżynę, śmietanką z burraty polałam oberżynę. 
  • Potem pokroiłam ser w plastry i równo rozłożyłam na zapiekance.
  • Po wierzchu posypałam danie startym parmezanem.
  • Przykryłam naczynie do zapiekania i piekłam 10 minut, potem zdjęłam pokrywkę i piekłam kolejne 10 minut.
  • Na talerzu posypałam parmezanem, uprażonymi pestkami dyni i suszoną bazylią.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Nad Jeziorem Białym

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger