piątek, 22 czerwca 2018

Wołowina Wellington - Beef Wellington

Beef Wellington to potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekanej w cieście francuskim.
Mięso tak upieczone jest soczyste, pyszne, a farsz nadaje mu wyrazistości.
Pyszne danie, polecam.
Beef Welington.


Składniki:
  • 600 - 800 g wołowiny - polędwicy, ligawy, od szynki, schabowej
  • 400 g ciasta francuskiego
  • 75 g masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 roztrzepane jajo
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 50 g mąki
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 25 g bułki tartej
  • 1 duży filet z piersi kurczaka

Przygotowanie:
  • Najpierw zmieliłam pierś z kurczaka.
  • Grzyby, cebulę i czosnek drobno posiekałam.
  • Na połowie masła i oliwy podsmażyłam pieczarki, jak odparowały wodę dodałam cebulę i czosnek, smażyłam 5 minut.
  • Dodałam do smaku sól i pieprz, zioła oraz bułkę tartą a na koniec połączyłam ze zmieloną piersią z kurczaka, dobrze wymieszałam.
  • Wołowinę przycięłam tak aby była z każdej strony tej samej grubości.
  • Natarłam mięso solą i pieprzem i podsmażyłam na oliwie i maśle ze wszystkich stron aby zamknąć pory i aby sok nie wyciekał.
  • Na blacie posypanym mąką rozłożyłam ciasto francuskie, rozsmarowałam na nim farsz, zostawiając brzegi.
  • Na farszu ułożyłam wołowinę i zwinęłam w roladę, skleiłam brzegi.
  • Pieróg ułożyłam na blaszce posmarowanej masłem, nacięłam ciasto z góry nożem, posmarowałam roztrzepanym jajem i włożyłam do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół i piekłam mięso przez 35 minut, wołowina będzie wtedy średnio wypieczona.
  • Jeśli chcemy bardziej krwistą trzeba skrócić czas pieczenia o 5 minut, a jeśli bardziej wypieczoną piec 5 minut dłużej.
  • Po upieczeniu mięso zostawiłam na 15 minut aby odpoczęło a potem pokroiłam w plastry.
Smacznego.
Przepis kuchni angielskiej.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Rogal na niebie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger