wtorek, 19 czerwca 2018

Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami

To danie to kwintesencja smaku i aromatu.
Wielbiciele muli będą zachwyceni a Ci co jeszcze nie próbowali skorupiaków może w końcu się skuszą i zapamiętają ten pyszny smak.
Polecam gdyż pracy mało a smak wyborny.
Do dania użyłam kiszonych cytryn, które można łatwo zrobić samemu, to one nadają smak daniu.
Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami.


                 Składniki:

  • 1000 g muli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża szalotka
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 limonka
  • oliwa do smażenia
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 30 %
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 - 3 gałązki koperku
  • 1/2 pęczka trybuli
  • 1/4 kiszonej cytryny
  • chleb do podania - u mnie na zakwasie z kiszonym czosnkiem


Posiekałam czosnek, szalotkę i papryczkę chili.
Podsmażyłam posiekane warzywa na oliwie, około minuty.
Potem wlałam wino, wrzuciłam oczyszczone mule, dodałam limonkę pokrojoną w plastry, oraz posiekaną kiszoną cytrynę, nakryłam garnek pokrywką i dusiłam około 3 - 5 minut aż muszle muli się pootwierały.
Wtedy do garnka wlałam śmietanę, podgrzewałam 5 minut.
Wsypałam posiekane zioła, wymieszałam i podałam z kromkami pysznego chleba do maczania w sosie.
Wyborne danie, polecam.

Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
                                          "Podróże małe i duże"
Późnym wieczorem - Jezioro Białe

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger