sobota, 19 maja 2018

Szparagi z prosciutto, daktylem i jajem sadzonym

Szparagi smakują zawsze i na każdy posiłek.
Dziś przedstawiam szparagi dość szybkie w przygotowaniu i jakże pyszne.
Szparagi tak podane to idealna przekąska czy śniadanie, polecam.
Szparagi z prosciutto i jajem sadzonym.


                         Składniki:

  • 120 g włoskiej szynki prosciutto
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 jaja
  • 1 łyżka masła
  • ok. 16 daktyli
  • sól morska
  • cukier do gotowania szparagów
  • sól różowa himalajska do jaja
  • pieprz do jaja
  • 2 łyżki kiełków fasoli mung

Szparagi umyłam, odłamałam im końcówki.
Wrzuciłam na wrzącą wodę z solą i cukrem na 3 minuty, odcedziłam.
Każde dwa szparagi zawijałam w plastry prosciutto, do środka wkładałam po 2 - 3 daktyle.

Grillowałam na patelni grillowej aż szynka się przyrumieniła.
Na maśle podsmażyłam jaja sadzone, z solą i pieprzem, i podałam ze szparagami, dodatkowo podałam kiełki fasoli mung.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                           "Podróże małe i duże"
Wiewiórka

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger