poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Ciasto pomarańczowe, bezglutenowe, bez mąki, z płatkami owsianymi

Ja nie jestem uczulona na gluten i na niego specjalnie nie uważam.
Znalazłam natomiast przepis na to ciasto i tak mnie urzekło że postanowiłam je zrobić.
Jest pyszne, wilgotne, pachnie słońcem i warto je wypróbować.
Będzie znakomite na majówkę, na spotkania z przyjaciółmi, polecam.
Robi się szybko - zaleta.
Ciasto pomarańczowe, bezglutenowe, bez mąki, z płatkami owsianymi.



Składniki: tortownica 18 cm
  • 1 i 1/2 małej pomarańczy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 jajo
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szczypty cynamonu
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Do miski wlałam mleko, dodałam jajo, miód, cynamon, jogurt i płatki owsiane.
  • Z całej pomarańczy, wcześniej wyszorowanej starłam skórkę i wycisnęłam z niej sok.
  • Dodałam skórkę i sok do masy, dokładnie wymieszałam.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Masę włożyłam do tortownicy, wygładziłam wierzch.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Upieczone ciasto wyjęłam na kratkę, potem na talerz, udekorowałam plastrami pozostawionej pomarańczy i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Rospuda - Augustów

7 komentarze

  1. Hej. Bez proszku do pieczenia? ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak bez proszku, ciasto nie ma urosnąć, będzie raczej płaskie i pyszne.

      Usuń
  2. Na pewno upiekę to ciasto. Próbowałam podobne i było obłędne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ankoskakanko że lubisz takie ciasta, są obłędne w smaku.

      Usuń
  3. A jeśli nie lubię konsystencji płatków owsianych, mogłabym je zmielić na mąkę? Wyjdzie wtedy ciasto? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy jeśli zmielę płatki na mąkę, to ciasto też wyjdzie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie umiem odpowiedzieć Ci na to pytanie. Nie próbowałam z mąką. Płatki mają charakterystyczny klej, mąka tego nie ma więc może jednak nie. Ale nie poradzę bo nie sprawdzałam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger