Śniadanie na Dzień Kobiet niech będzie pyszne i zdrowe zarazem.
Polecam te gofry orkiszowe bo nie dość że pyszne to i zdrowe są.
Salsa z pomidorów sprawia że mają jedyny i niepowtarzalny smak.
Na zdrowie wszystkim Paniom i Panom.
Wytrawne gofry orkiszowe z salsą z pomidorów.
Składniki: 5 gofrów
Gofry:
- 2 szklanki mąki orkiszowej T 1850
 - 2 jaja
 - 1 szklanka mleka
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - duża szczypta ostrej papryki
 - szczypta przyprawy 4 epices - mieszanka pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, goździki
 - 2 łyżki oleju
 
Salsa:
- 2 pomidory
 - 10 cm zielonego ogórka
 - 1 mała różowa cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - sól różowa himalajska
 - pieprz świeżo mielony
 - 1/2 strąka pieczonej papryki
 - 1/2 pęczka świeżego oregano
 - kiełki rzeżuchy
 
Najpierw przygotowałam ciasto na gofry.
Wymieszałam jaja z mlekiem, potem dodałam sól, przyprawy i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Odstawiłam ciasto na 15 minut.
Wszystkie warzywa umyłam, cebulę obrałam, tak samo czosnek i drobniutko posiekałam.
Pomidora, ogórka, paprykę posiekałam drobno ze skórką, dodałam listki oregano, sól i pieprz, wymieszałam.
Rozgrzałam gofrownicę.
Posmarowałam ją olejem.
Nakładałam porcje ciasta na formę i piekłam wg zaleceń producenta - ja w mojej gofrownicy 7 - 8 minut.
Podałam gofry z salsą, posypane kiełkami rzeżuchy.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
| Łódzka Palmiarnia | 
3 komentarze
Myślę, że dziś wytestuje to na mojej kobiecie :))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będzie zadowolona, pozdrawiam Ciebie i Twoja kobietę.
UsuńZapraszam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.