czwartek, 1 marca 2018

Drop scones czyli szkockie naleśniki z rodzynkami

Pyszne naleśniki jedzone nie tylko w Szkocji ale również w Wielkiej Brytanii.
Sprzedawane na każdym rogu na straganach kulinarnych.
Nie ma to jednak jak domowej roboty i dlatego ja dziś miałam namiastkę Szkocji w domu a to za sprawą tych pysznych naleśników.
Polecam do wypróbowania.
Drop scones czyli szkockie naleśniki z rodzynkami.


                    Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 45 g cukru pudru lub ksylitolu
  • 1 jajo
  • 200 ml mleka
  • 50 g rodzynków
  • masło do smażenia
  • melasa do podania


W misce wymieszałam mąkę z solą, sodą i cukrem.
Dodałam jajo i połowę mleka, wymieszałam.
Dodałam resztę mleka i dokładnie wymieszałam, wsypałam rodzynki.
Masa jest dość gęsta ale jednolita.
Na patelni rozgrzałam odrobinę masła i nakładałam porcje ciasta.
Smażyłam na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Podałam z melasą.

Smacznego.
Źródło.
                                           "Podróże małe i duże"
Trochę wiosny zimą - irysy

8 komentarze

  1. Bardzo lubię naleśniki więc każdy rodzaj próbuję:)))Twoje wyglądają pysznie i chętnie z przepisu skorzystam:))Pozdrawiam serdeczne:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie <3

    zapraszam: http://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Te placuszki są bardzo fajne, muszę je w końcu sama zrobić ;)
    Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dziś moje drop scones, z nieco innego przepisu, wyszły też trochę inne niż Twoje ;) ale bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger