czwartek, 1 marca 2018

Cukiniowe spaghetti z pesto z awokado

Przepyszny obiad dziś na stole.
Spaghetti z cukinii zrobione na tarce a potem blanszowane.
Pesto z awokado robi się błyskawicznie więc w kilka minut obiad gotowy, zapraszam.
Tyle witamin i błonnika na talerzu jeszcze nie było, zajadajmy ze zdrowiem.
Spaghetti z cukinii i pesto z awokado.


Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki pokruszonego sera pleśniowego
  • sól morska
  • 1/2 pęczka listków bazylii
  • 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
  • Cukinię umyłam i wysuszyłam.
  • Ja starłam ją na tarce tzw. mandolinie na długie paski, ale jeśli takiej nie posiadacie wystarczy ją wzdłuż cukinii pokroić w cieniutkie paseczki takie jak spaghetti.
  • Awokado obrałam i włożyłam do kielicha blendera, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz umyte, osuszone i oderwane od łodyżek listki bazylii, mielone migdały oraz pokruszony ser pleśniowy.
  • Zmiksowałam na gładki sos.
  • Doprawiłam solą do smaku.
  • Paski cukinii zalałam wrzątkiem po pierwsze po to aby były ciepłe a po drugie dlatego aby je zblanszować.
  • Potem odcedziłam i wymieszałam z pesto, na talerzu posypałam startym parmezanem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Łódzka Palmiarnia

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger