niedziela, 11 lutego 2018

Zupa fasolowa z boczkiem

Pyszna zupa na mroźne zimowe dni, zachęcam do gotowania.
Użyłam tutaj czerwonej fasoli z puszki, można samemu ją ugotować tylko dzień wcześniej trzeba namoczyć fasolę na noc w zimnej wodzie.
Zupa aromatyczna i treściwa, taką jaką najadamy się aby nie zmarznąć.
Polecam serdecznie.
Pyszna zupa z boczkiem i fasolą.


Składniki:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1500 - 1800 ml bulionu drobiowego
  • 320 g czerwonej fasoli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni por
  • 5 - 6 średnich ziemniaków
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie:
  • Obrałam i pokroiłam w kostkę ziemniaki.
  • Marchew, pietruszkę, obrałam i starłam na tarce jarzynowej.
  • Pora po umyciu pokroiłam w cienkie plasterki.
  • Boczek pokroiłam w małą kostkę.
  • W dużym garnku wysmażyłam na ładne skwarki boczek, dodałam pokrojone i starte warzywa, smażyłam 5 minut.
  • Teraz dodałam bulion, jeśli chcecie zupę gęściejszą dajcie mniej bulionu albo odwrotnie.
  • Gotowałam 10 minut po czym dodałam fasolę odcedzoną z zalewy i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą jeśli trzeba, wsypałam zioła prowansalskie, wymieszałam.
  • Zajadamy gorącą.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Samiec zięby

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger