czwartek, 11 stycznia 2018

Zupa czosnkowo - chrzanowa

Teraz jak pogoda jest pochmurna, jest wilgotno coraz częściej zapadamy na grypę, łapiemy katar czy przeziębiamy się szybko.
Dlatego zupa która dziś przedstawiam jest idealna aby temu wszystkiemu zapobiec i wzmocnić organizm i go uodpornić.
Polecam gorąco bo zupa jest pyszna i zdrowa, jedzmy ją aby nie chorować.
Zupa czosnkowo - chrzanowa.

                 Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 50 ząbków upieczonego czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz czarny
  • tymianek suszony ok. 1 łyżeczki
  • bazylia suszona ok. 1 łyżeczki
  • 1/2 szklanki świeżo startego korzenia chrzanu
  • sól morska
  • cebulka prażona do podania

Czosnek obrałam z łupinek, wsypałam do naczynia do zapiekania, nakryłam folią aluminiową i piekłam w 180 C przez 40 minut aż całkiem zbrązowiał.
Starłam na tarce chrzan, jak nie macie świeżego dajcie ze słoika.
Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
Teraz do garnka wlałam bulion, dodałam czosnek, cebulę, tymianek, bazylię, sól i pieprz i podgrzałam aby zupa była ciepła, po czym zmiksowałam na krem.
Na koniec dodałam do zupy chrzan i ponownie podgrzałam.
Podałam zupę z prażoną cebulką i natką pietruszki.
Składniki:
Pomysł własny.
                                           "Podróże małe i duże"
Samiec - dzwoniec

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger