czwartek, 11 stycznia 2018

Bułki pszenne na zakwasie żytnim

Małe pyszne cuda w postaci bułeczek na mym stole i dzielę się przepisem z Wami.
Bułki są na zakwasie żytnim prowadzonym na mące żytniej pełnoziarnistej drobno mielonej.
Zakwas żytni, jeśli go nie posiadacie, robi się bardzo prosto więc zachęcam do pieczenia.
Na śniadanie będą idealne, do szkoły czy pracy również.
Bułki pszenne na zakwasie żytnim.


                Składniki: 7 bułek

  • 280 g zakwasu żytniego czynnego
  • 10 g soli
  • 100 g wody źródlanej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej drobno mielonej
  • 100 g mąki pszennej T 650

Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i sól i dokładnie wymieszałam.
Teraz do miski wsypałam mąki, dokładnie wymieszałam.
Odstawiłam ciasto w pojemniku z pokrywką na blacie do wstępnego wyrastania na godzinę.
Podczas wyrastania składałam ciasto 4 razy co 15 minut.
Składałam czyli rozciągałam ciasto do góry i składałam do środka na cztery strony świata.
Podczas składania ciasto staje się coraz bardziej elastyczne.
Teraz wstawiłam ciasto do lodówki na około 8 godzin.
Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat i pozwoliłam mu dalej rosnąć przez około 10 godzin.
Potem wyjęłam ciasto na blat, lekko zagniotłam, podzieliłam na 7 części, uformowałam okrągłe bułki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą bułkę pośrodku nacisnęłam patyczkiem do szaszłyków do samego dna ale tak aby nie przeciąć ciasta.
Bułeczki nakryłam ściereczką i pozostawiłam ponownie do wyrastania na 2 - 3 godziny.
Wyrośnięte bułki piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                        "Podróże małe i duże"
Chełmno

2 komentarze

  1. Zawsze zachwycam się Twoimi wypiekami:))bułeczki wygladają smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger