niedziela, 17 grudnia 2017

Sernik limonkowy z awokado na zimno

Jak spróbujecie tego sernika nigdy już nie będziecie chcieli innego ha ha, a tak poważnie to dawno nie jadłam takiej petardy.
Jest delikatny i kremowy, jest idealny.
Na świąteczny stół będzie idealny, domownicy i goście będą zachwyceni.
Zróbcie już dziś i wypróbujcie a potem jeszcze raz na święta, robi się szybko tylko awokado musi być dojrzale i kremowe.
No to jak? przekonałam kogoś? na pyszny deser po świątecznym obiedzie?
Sernik z awokado z limonką na zimno.


Składniki: forma 20 cm średnicy
Spód:

  • 250 g ciastek pełnoziarnistych
  • 100 g czekolady gorzkiej
Masa serowa:
  • 150 ml + 200 ml śmietanki 30 %
  • 300 g mielonego twarogu
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 2 limonki - skórka i sok
  • 100 g ksylitolu lub cukru pudru trzcinowego
  • 50 g cukru pudru trzcinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
Wierzch:
  • garść posiekanych pistacji solonych
  • skórka otarta z limonki
Przygotowanie sernika:
  • Namoczyłam żelatynę w zimnej wodzie, odstawiłam.
  • Twaróg przecisnęłam przez praskę do ziemniaków dwa razy ale można użyć sera z wiaderka.
  • Awokado przekroiłam wzdłuż na połówki, wyjęłam pestkę, wydrążyłam łyżką miąższ.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Ciastka rozdrobniłam malakserem ale można je posiekać bądź wsypać do torebki foliowej i utłuc wałkiem do ciasta.
  • Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, wymieszałam ją z pokruszonymi ciastkami.
  • Masę wyłożyłam na dno tortownicy, docisnęłam i wstawiłam formę do lodówki na godzinę.
  • W garnku zagotowałam 150 ml śmietanki, dodałam napęczniałą żelatynę, mieszałam aż żelatyna się rozpuściła, odstawiłam do przestygnięcia.
  • 200 ml śmietanki ubiłam ale nie całkiem na sztywno, ma być lekko płynna.
  • Awokado włożyłam do miski, dodałam cukier puder i ksylitol oraz twaróg, skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksowałam na gładki krem.
  • Do masy serowej dodałam ubitą śmietankę, zmiksowałam ponownie.
  • Na koniec dodałam przestudzoną śmietankę z żelatyną, cienkim strumieniem cały czas miksując.
  • Masę przełożyłam do tortownicy na wystudzony spód a po wierzchu posypałam skórką otartą z limonki i posypałam posiekanymi pistacjami solonymi.
  • Formę wstawiłam do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Super pełnia - 03.12.2017 r

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger