poniedziałek, 13 listopada 2017

Paluszki sezamowo - ziołowe

Pyszna przekąska przy oglądaniu filmu czy meczu.
Polecam paluszki, są aromatyczne i chrupiące, idealne do przekąszania.
Paluszki sezamowo - ziołowe.


            Składniki:

  • 200 g mąki bezglutenowej - ja dałam ziemniaczaną i kukurydzianą pół na pół
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g ostrego, wysuszonego żółtego sera - u mnie parmezan
  • żółtko do posmarowania
  • biały sezam i czarnuszka do posypania

Mąkę przesiałam i połączyłam z solą, rozmarynem i sezamem.
Masło, olej sezamowy i mascarpone utarłam mikserem na puszystą masę.
Wsypałam starty na małych oczkach ser żółty, wymieszałam.
Do masy dodałam mieszankę sypką i wrabiałam w ciasto.
Uformowałam z ciasta kulę, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Potem wyjęłam ciasto na blat, podsypałam mąką i wałkowałam na płat ciasta grubości 7 mm.
Radełkiem pokroiłam na cienkie paski.
Ułożyłam paski na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i posypałam sezamem i czarnuszką.
Piekłam paluchy w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 10 - 12 minut aż ładnie się zrumienią.
Smacznego.
Przepis gdzieś z gazety.
                                        "Podróże małe i duże"
Rumiankowe łąki
Dalej wspominam maj i wiosenne rumiankowe łąki, uwielbiam ten widok.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger