Tutaj z makaronem orecchiette czyli małymi muszelkami aby w ich zagłębieniu zbierał się sos, jest pyszny taki włoski makaron.
Do tego papryka i kurak i danie gotowe, polecam na jesienne obiady.
Orecchiette z sosem piwnym, fasolą i papryką.
Składniki:
- 250 g makaronu orecchiette
 - 1 duża czerwona papryka
 - 1 puszka fasoli czerwonej - 212 ml
 - 2 szalotki
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 pojedynczy filet z kurczaka
 - 200 ml sosu piwnego Guinness
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - olej do smażenia
 - 1 nieduży ogórek zielony
 
Przygotowanie dania:
- Wieczorem dzień wcześniej pokroiłam na kawałki filet z kurczaka i zalałam go sosem piwnym, wstawiłam do lodówki na noc.
 - Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
 - Paprykę obrałam i pokroiłam w paseczki, osączyłam na sicie fasolę.
 - Czosnek obrałam i pokroiłam w plastry, szalotkę w plasterki.
 - Na oleju podsmażyłam kawałki mięsa, potem czosnek i szalotkę, dodałam paski papryki i smażyłam 3 - 4 minuty.
 - Na patelnię włożyłam teraz pokrojonego w słupki ogórka bez skórki, wlałam sos sojowy i piwny z marynaty, także osączoną fasolę.
 - Dusiłam 10 minut po czym dodałam do warzyw ugotowany makaron, wymieszałam.
 - Podałam gorący.
 
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
| Katamaran Swoboda | 
Katamaranem może jednorazowo podróżować 300 osób.
8 komentarze
Aż mi śinka cieknie. Muszę wypróbować, bo to moje smaki.
OdpowiedzUsuńI moje i moje, pozdrawiam.
UsuńWygląda smakowicie :) Z miłą chęcią spróbuję tego!
OdpowiedzUsuńZapraszam zatem do stołu.
UsuńSprawdzę z ciekawości bo wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńCiekawość to fajna sprawa, zapraszam do stołu i smacznego.
UsuńŚlinka cieknie. Nic tylko przygotować i jeść!
OdpowiedzUsuńZapraszam zatem do stołu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.