wtorek, 17 października 2017

Orecchiette z sosem piwnym, fasolą i papryką

Fasola ma mnóstwo białka i błonnika dlatego jedzmy jej dużo na zdrowie i odporność.
Tutaj z makaronem orecchiette czyli małymi muszelkami aby w ich zagłębieniu zbierał się sos, jest pyszny taki włoski makaron.
Do tego papryka i kurak i danie gotowe, polecam na jesienne obiady.
Orecchiette z sosem piwnym, fasolą i papryką.


              Składniki:

  • 250 g makaronu orecchiette
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka fasoli czerwonej - 212 ml
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka 
  • 200 ml sosu piwnego Guinness
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • 1 nieduży ogórek zielony


Wieczorem dzień wcześniej pokroiłam na kawałki filet z kurczaka i zalałam go sosem piwnym, wstawiłam do lodówki na noc.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Paprykę obrałam i pokroiłam w paseczki, osączyłam na sicie fasolę.
Czosnek obrałam i pokroiłam w plastry, szalotkę w plasterki.
Na oleju podsmażyłam  kawałki mięsa, potem czosnek i szalotkę, dodałam paski papryki i smażyłam 3 - 4 minuty.
Na patelnię włożyłam teraz pokrojonego w słupki ogórka bez skórki, wlałam sos sojowy i piwny z marynaty, także osączoną fasolę.
Dusiłam 10 minut po czym dodałam do warzyw ugotowany makaron, wymieszałam.
Podałam gorący.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
Katamaran Swoboda
Katamaran Swoboda udostępnia rejsy Kanałem Augustowskim i wypływa z Portu Żeglugi Augustowskiej.
Katamaranem może jednorazowo podróżować 300 osób.

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger