sobota, 28 października 2017

Naleśniki zasmażane ze szpinakiem, mięsem i serem pleśniowym

Naleśniki jak wiecie dają mnóstwo możliwości komponowania posiłków.
Pyszne będą na słodko, na śniadanie czy deser, znakomite są również jako krokiety czy naleśniki z ostrym farszem.
Zapraszam zajrzeć pod etykietę naleśniki po różne inspiracje.
Dziś z farszem ze szpinaku, pyszne obiadowe danie.
Polecam gorąco, nam smakowało bardzo.
Naleśniki zasmażane ze szpinakiem, mięsem i serem pleśniowym.


            Składniki:
                  Ciasto: 9 - 10 szt 

  • 1 szklanka wody źródlanej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej T 650

                  Nadzienie:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1/2 cebuli
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól morska do smaku
  • masło klarowane do zasmażania naleśników
  • olej do smażenia szpinaku

Najpierw zrobiłam ciasto naleśnikowe.
Do miski wsypałam mąkę, dodałam jaja i wodę z mlekiem i wymieszałam na jednolite ciasto.
Odstawiłam ciasto aby "odpoczęło" na minimum 30 minut.
W czasie jak ciasto odpoczywało zrobiłam farsz.
Umyłam i osuszyłam listki szpinaku.
Posiekałam cebulę i czosnek.
Na oleju podsmażyłam posiekane cebulę i czosnek a potem dodałam pokrojone listki szpinaku.
Smażyłam dopóki szpinak nie puścił soku a potem odparowałam go, doprawiłam delikatnie solą.
Na drugiej patelni podsmażyłam mięso wymieszane z przyprawą na złoty kolor i tak aby mięso utworzyło maleńkie granulki a nie jedną bryłę.
Połączyłam mięso ze szpinakiem a do przestudzonego wkruszyłam ser pleśniowy.
Jak ciasto odpoczęło usmażyłam naleśniki.
Na każdy nałożyłam porcję farszu, zwinęłam je jak krokiety.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam każdy naleśnik.
Podałam gorące.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                        "Podróże małe i duże"
Rzeka Rospuda
Dolina Rospudy to rozkosz dla miłośników natury i przyrody.
Mnóstwo gatunków ptaków, mnóstwo kwiatów i ciekawych gatunków roślin.
Np. tutaj można spotkać 30 gatunków storczyków, raj dla oczu.

2 komentarze

  1. Zgadza się - naleśniki to niemal niewyczerpane źródło inspiracji.
    Twoje wygladaja pięknie!
    :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger